Fiscaal / zakelijk

Als u besluit om zakelijk een Youngtimer te gaan rijden, brengt dit naast een hoop plezier ook wat zakelijke administratie met zich mee. Hieronder vindt u meer info over uw verplichtingen en rechten.

Bijtelling

Hét grote speerpunt van het zakelijk rijden van een Youngtimer: de bijtelling.

U betaalt slechts een percentage van 35% over de Waarde in het Economisch Verkeer (WEV). De WEV kunt u zien als de dagwaarde. Dit in tegenstelling tot nieuwe auto's, waar de bijtelling berekend wordt over de nieuwwaarde van de auto (de cataloguswaarde). Het bedrag wat daar uit voortkomt wordt nog verrekend met uw belastingschijf.

Hoe komt u aan de dagwaarde? In het eerste jaar van aanschaf is een aankoopfactuur voldoende. Daarna kunt u de auto bijvoorbeeld laten taxeren. Een taxatierapport geeft ook weer gunstige voordelen voor de verzekering. U kunt de auto tegen de taxatiewaarde laten verzekeren. Dit is voordelig omdat de taxatiewaarde meestal een fractie hoger ligt dan de aanschaf- of verkoopwaarde van de auto. Wilt u uw auto laten taxeren? Lees verder!

Auto op transport

Een rekenvoorbeeld

Een BMW 525TDS Executive Automaat heeft een cataloguswaarde van € 42.780,-

Dit betekent dat wanneer u deze auto zakelijk gaat rijden u een bijtelling betaalt van € 42.780 x 25% = € 10.695,- bruto op jaarbasis. Netto betaalt u (met bv. de schijf van 52%) € 5.561,- op jaarbasis.

Wanneer de 525TDS 15 jaar of ouder is, gaat de bijtelling over de dagwaarde. Laten we uitgaan dat de Youngtimer na een taxatie een waarde vertegenwoordigt van € 3.000,-. 35% daarvan bedraagt € 1.050,- en met de belastingschijf van 52% betaalt u netto jaarlijks € 546,- EEN VERSCHIL VAN € 5.015,-!

BTW Correctie

Ook dient u rekening te houden met de BTW Correctie. Deze is door de overheid in het leven geroepen omdat u wanneer u bijtelling betaalt zowel privé als zakelijke kilometers rijdt. De correctie is ervoor om de kilometers die u privé rijdt (en waar dus geen BTW over is afgedragen) te corrigeren.

Sinds juli 2011 zijn de regels veranderd. De forfaitaire regel is als volgt: 2,7% over de cataloguswaarde van de auto dient als BTW correctie betaalt te worden. Wanneer u dit geldbedrag betaalt mag u alle BTW voor gemaakte autokosten (brandstof/onderhoud/etc.) terugvorderen.

De 25/75 regel die veel mensen hanteren mag per 17 oktober 2011 niet meer toegepast worden. Het is dus niet meer mogelijk om van uw privé auto 75% van de BTW terug te vorderen. Vanaf 17 oktober 2011 is er geen andere mogelijkheid dan een rittenadministratie bij te houden om de verhouding tussen uw zakelijke en prive kilometers aan te tonen.

Direct naar de occasions!

Youngtimer Kopen

Edisonstraat 26A, 6604 BV Wijchen

info@youngtimerkopen.nl

Tel: 06-306 100 44

Teleurstellingen voorkomen?
Bel voor een afspraak!

Youngtimer Kopen is na zes jaar full-time verdergegaan als een kleinschaliger autobedrijf. Andere grootte, maar nog steeds met dezelfde passie, expertise en inzet om klanten te voorzien van goed advies. Maak daarom (telefonisch) een afspraak als u een auto wilt komen bezichtigen. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan en is een warm welkom en een schone auto gegarandeerd.

Marcel